Bir Dalış Ne Kadar Sürer?
Türkiye’nin akvaryum gibi canlı, berrak ve mavi sularını ilk defa keşfedeceklerin aklında pek çok soru dolaşıyor, biliyorum. Dalışla ilgili merak edilen soruların en başında gelen ve cevaplandırılması sanıldığından daha zor bir soru olan “bir dalış kaç saat sürer” ile başlıyorum. Aslına bakılırsa süreyi etkileyen birçok farklı faktör vardır. Öncelikle bu faktörlere değinerek bilgi vermek istiyorum ki, aklımızda herhangi bir soru işareti kalmasın.
Dalışta Hava Tüketimi
Yapılan araştırmalar neticesinde; sıfır (0) rakımda yani bir (1) atmosfer basıncında hareket halindeki bir insan, ortalama 25 LT/dk. hava tüketir. Yani siz yürür haldeyken 1 dakikada 25 litre hava tüketirsiniz.
Bir SCUBA dalıcısı, sırtında hava kaynağı ile dalışı gerçekleştirir. Bu, içerisine basınçlı hava basılmış olan bir hava kaynağıdır. Aslında birçok kişi tarafından yanlış bilinen bir konudan bahsediyoruz çünkü biz dalıcılar, bilinenin aksine suyun altında oksijen solumuyoruz. Su yüzeyinde soluduğumuz havanın aynısını; nem, polen ve toz zerreciklerinin filtre edilip tüpe basılmış haliyle soluyoruz. Böylece, merak ettiğiniz “dalış tüpünün içinde ne var” sorusunun cevabını da vermiş oldum.
Dalış Tüpü Kaç Saat Gider?
Öncelikle Dalış tüpünün içinde ne varı öğrendik. Peki, dalış esnasında ne kadar havamız olduğunu nereden bileceğiz? Tabi ki, bunu öğrenebileceğimiz bir gösterge bulunuyor. Tüpün hacmi (LT) ve basınçlı havanın (bar) çarpımı bize kaç LT havamız olduğunu gösterir.
Örneğin; 12 LT bir tüpümüz ve içinde 200 bar havamız var ise, 12 x 200 = 2400 LT havamız olduğunu gösterir. Bu da bize, eski zamanlardan hatırlayacağınız, kapalı bir telefon kulübesi büyüklüğünün içerisini dolduracak kadar hava miktarı olduğunu gösterir.
Dalış tüpünü içerisinde ki hava suyun altında ne kadar dayanır? gibi sorular için asıl düşünmemiz gereken, dalışta tüpün içindeki havayı etkileyen faktörler olmalıdır. Suyun altında soluduğumuz havayı etkileyen önemli faktörlerden biri de tabikide sizin de tahmin ettiğiniz gibi basınçtır. Suyun altındaki bu basınca; hidrostatik basınç denir ve bu her 10 metrede, 1 atmosfer basıncı kadardır. Yani, suyun 10 metre altında; hidrostatik basınç (1at) + atmosferik basınç (1at) = mutlak basınç (2at) olur. Yani kısaca suyun 10 metre altında etkilendiğimiz toplam basınç 2 Atmosfer basıncıdır. Bunun bizim hava tüketimiz üzerindeki etkisini birazdan anlatmış olacağım.
Rezerv Hava Ne Kadar Olmalıdır?
Son olarak, bizim mutlak önem verdiğimiz dalış güvenliği konusuna değinelim. Hava, suyun altında bizim için önemlidir. Bundan dolayı, tüpümüzde kalan 50 bar havayı rezerv hava olarak kabul eder ve bu miktarı kullanacağımız havanın dışında sayarız. Ki bu sayede güvenliği en seviyede tutmuş oluruz.
❖Aslında sorduğunuz “Bir dalış ne kadar sürer?” sorusunun cevabı, verdiğim tüm bu bilgilerin toplamıyla cevaplanabilir. (tabi bir de Charles kanunu var, fakat kafanızın karışmaması için bu konuya şimdilik değinmeyeceğim ) O zaman bilgileri verdikten sonra, şimdi sorduğunuz bu soruya cevap verebilirim. Tabikide sorunuz biraz daha ayrıntılı sormuş olacaksınız